10 vinkkiä onnistuneeseen laskettelulomaan

Hiihtolomat on ihan ovella ja ilmeisesti siellä Suomessa on riittänyt mukavia talvikelejä. Laskettelu on varmasti monen lempitekemistä talvisin ja varsinkin talvilomilla, jos suunta ei ole etelän lämpöön, joten tässä kootusti kymmenen parasta vinkkiä siihen, miten rinteessä pysyy ehjänä ja lomaa ei tarvitse viettää pikkukunnan terveyskeskuksessa röntgeniin jonottaessa! Näillä vinkeillä ja terveellä järjellä pitäisi pärjätä niin isommassa kun pienemmässäkin laskettelukeskuksessa, mutta vapaalaskuun ja turvallisuuteen laskettelukeskusten ulkopuolella laskiessa en ota kantaa, kun asiasta en hölkäsen pöläystä tiedä. Kokemuksia ja linkkivinkkejä tuohon aiheeseen löytyy ainakin Miljan Pipo Silmillä-blogista esimerkiksi tästä postauksesta ja googlailemalla vapaalaskua.

 

Mutta nyt niihin rinneturvallisuuden top10-vinkkeihin!

1. Tsekkaa varusteet jo kotona

Ehjät ja toimivat varusteet tekee reissusta sekä miellyttävämmän, että turvallisemman. Oikean kokoiset, omille taidoille sopivat varusteet tuo varmuutta laskemiseen ja takaa hauskemman reissun. Tsekkaa erityisesti siteiden toimivuus ja säädöt ja varsinkin lasten ja nuorten kannattaa tsekata, että varusteet on oikeasti sopivan kokoiset, koska kesän kasvuspurtti saattaa aiheuttaa yllätyksiä.

2. Pistä kypärä päähän – aina ja kaikille

Kypärä ei suinkaan estä onnettomuuksia tapahtumasta tai tarjoa 100% suojaa mitään vastaan, mutta kypärän käyttö tutkitusti vähentää päävammoja ja päävamman sattuessa kypärästä huolimatta vähentää sen vakavuutta. Vaikka päävammat eivät ole yleisimpiä vammoja rinteessä, niihin kannattaa suhtautua vakavasti, koska niiden seurauksista voi joutua kärsimään vielä vuosienkin jälkeen.

3. Valitse laskumestat omien taitojen mukaan

Älä ryntää ensimmäisenä jyrkimpään mustaan rinteeseen, vaan lämmittele helpommilla mäillä ja treenaa perusjutut kuntoon ennen uhkarohkeita yrityksiä liian haastavissa rinteissä, varsinkin jos takana on vähänkään pidempi tauko. Toki omia rajoja pitää kokeilla, mutta rinteen pitää aina olla sellainen, että pystyt kontrolloimaan itse vauhtisi.

Tavallisimpia vammoja laskettellessa ovat suksilla laskijoilla polvivammat ja lautailijoilla rannevammat, jotka usein syntyvät laskettelijan kaatuessa hallitsemattomassa käännöksessä, yllättävässä tilanteessa tai uusia temppuja treenatessa. Omien taitojen ja omien rajojen kunnioittaminen kannattaa siis uusia juttuja opetellessa.

4. Jätä turvaväli

Älä laske ihan kenenkään niskassa kiinni, koska kuka tahansa voi vahingossa heittää kuperkeikan edessä tai tehdä jonkun yllättävän muuvin, johon et osannut varautua. Iso osa rinneonnettomuuksista sattuukin juuri kahden laskijan törmätessä toisiinsa. Muista, että ylhäältä ja takaa tulevalla on aina väistämisvelvollisuus. Ja varo niitä salamana ohi suhahtelevia pikkulapsia – ne osaa meinaan ne kaikista yllättävimmät muuvit rinteessä…

5. Huomioi keli

Sohjoinen sää, huono näkyvyys ja aivan syväjäässä laskettelu lisäävät tuntuvasti onnettomuuksien riskiä. Huomioi siis sääolosuhteet laskuja suunnitellessa ja kunnioita säätä. Kerrospukeutuminen on myös lasketellessa loistoajatus ja kannattaa myös muistaa, että mitä kylmempi keli, sitä enemmän lämmittelyä keho kaipaa ennen liikuntasuoritusta.

Ja muistetaan myös se, että onhan täällä Suomessa niitä hyviäkin kelejä, eli varsinkin kevätrinteillä aurinkorasva nenänpäälle ja hyvät aurinkolasit suojaamaan kirkkaan auringon vaaroilta.

6.  Ota lepotauko ja odottele kamuja sellaisessa paikassa, mistä sinut huomataan

Jos rinteessä tarvitsee pysähtyä, älä jää taukoilemaan keskelle rinteen jyrkintä kohtaa, vaan siirry sivuun ja sellaiseen kohtaan, jossa ylhäältä tulevat huomaavat sinut jo kaukaa. Toki kannattaa kokeilla, jos jaksaa laskea vaikka rinnekahvilaan asti, niin on huomattavasti mukavampi hengailla.

7. Älä vedä kännejä rinteessä

Itseasiassa tämä taitaa olla useammassakin laskettelukeskuksessa ihan kiellettyä. Alkoholi ehkä lämmittää mukavasti, mutta vie kokeneemmaltakin laskijalta koordinaatio- ja harkintakykyä jo pienissäkin määrissä. Hyvä nyrkkisääntö voisi olla se, että jos voisit vielä lähteä auton rattiin, eli olet lounaan kanssa juonut yhden annoksen, voit lähteä myös laskemaan, mutta jos alkoholia on mennyt yhtään enempää, kannattaa jättää laskeminen seuraavalle päivälle.

8. Noudata henkilökunnan ohjeita

Henkilökunta on koulutettua väkeä ja neuvoo yleensä ihan aiheesta. Vaikka ohjeet olisivat tylsiä tai et itse aina ymmärtäisi, miksi niin tai näin ohjeistetaan, on yleensä varminta vain noudattaa ohjeita tai kysyä, miksi pitäisi toimia ohjeistetulla tavalla.

9. Auta kaveria mäessä

Tämä on ehkä tärkein! Niinkuin missä tahansa muuallakin, myös laskettelurinteessä pätee auttamisvelvollisuus, eli jos jotain on sattunut, sinun velvollisuutesi on pysähtyä auttamaan. Pysähdy tsekkaamaan tilanne, huolehdi lisäapua paikalle joko soittamalla tai lähettämällä joku hakemaan henkilökuntaa ja anna tarvittava ensiapu.

10. Muista, että vastuu on ihan omasi

Myös rinteessä laskija laskee täysin omalla vastuullaan. Laskettelu on hauska laji, mutta sisältää tiettyjä riskejä, jotka kannattaa aina huomioida. Vakuutuksien on siis syytä olla kunnossa varsinkin ulkomailla laskiessa ja suosittelen lämmöllä, että edelliset yhdeksän kohtaa on huolehdittu kuntoon, niin ei tarvi murehtia reissussa.

 

Lue lisää aiheesta:

Duodecim: Hiihto-, laskettelu- ja lumilautailuvammat

Mehiläisen ohjeet siitä, koska hakeutua hoitoon lasketteluvamman jälkeen

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen rinneturvallisuusohjeet

Lumipallo.fi:n vinkin lasketteluvammojen välttämiseen

 

Näillä ohjeilla luulisi pääsevän onnistuneen reissun makuun! Onko sulla laskettelureissuja suunnitelmissa tälle talvelle? Mikä olisi sun paras vinkki onnistuneeseen laskettelureissuun?

15 thoughts on “10 vinkkiä onnistuneeseen laskettelulomaan

 1. Tämä oli erittäin pätevä listaus. Voi kun kaikki noudattaisivat näitä sääntöjä, säästyttäisiin monilta säikähdyksiltä rinteissä. Kypärä muuten myös lämmittää kivasti, en osaa edes kuvitella enää laskevani ilman.

 2. Tässä oli oikein hyvin tärkeitä pointteja listattuna! Mielelläni lukisin vielä erilaisista vakuutuksista. Esimerkiksi mitä kannattaa huomioida matkavakuutusta valittaessa, sillä useat perus vakuutuksethan eivät kata esimerkiksi off-rinteillä laskemista! Aina pitää myös muistaa se, että takaa tuleva on aina velvollinen väistämään edellä hitaammin laskevia, jolloin on tärkeä kyky osata myös ennustaa edellä laskevien tulevia (arvaamattomiakin) käänteitä, jotta törmäyksiä ei synny! 🙂

  • Tuo on kyllä hyvä muistaa, että jättää tosiaan tarpeeksi tilaa sille alapuolella laskevalle, koska ikinä ei tiedä, mikä sen toisen ihmisen plääni on. Ja joo, vakuutuksista onkin tulossa postauksia, kun omat vakuutukset kaipaa päivitystä, niin kun saan tarjoukset eri yhtiöiltä, niin varmasti jotain juttua koostan tänne!

 3. Hyviä vinkkejä! Pitääkin tsekata mitä vakuutus sanoo laskettelusta, kun sitä välillä tulee harrastettua myös reissuilla. Levillä on kyllä sellainen ruotsinlaivameno rinnebaareissa, että etenkin loppupäivästä saa olla varovainen, ettei saa humalaisia niskaan.

  • Hyvä listaus tosiaan! Itse olin viime viikolla Levillä viikon laskettelemassa, enkä havainnut tuollaista ruotsinlaivamenoa. Olen muutenkin vaan kuullut tarinoita villeistä after ski -bileistä, mutta en ole onnistunut itse koskaan sellaista kokemaan (vaikka joskus ehkä olisin sellaisia jopa toivonutkin:)) Villit after skit taitavat tapahtua hiihtolomien, joulun ja uuden vuoden aikaan…?

   • Mä olin viime vuonna siellä maaliskuussa pidennetyn viikonlopun ja ainakin silloin laulu raikasi ja juoma virtasi rinnekuppiloissa 🙂 Yksi norjalainen toveri ei meinannut humalatilaltaan saada suksia monoihin, mutta lopulta onnistui ja sinne se hävisi rinteeseen muiden sekaan.

 4. Tässä on kyllä sellaiset ”perusohjeet”, jotka pitäisi aina muistaa. Myönnettäköön, että aika montaa kohtaa on vuosien varrella tullut ”kierrettyä” tai laiminlyötyä. Nyt kun tulee lasketeltua huomattavasti harvemmin kuin ennen, niin nämä perusohjeet toimiikin paremmin. Ennen kun oli nuori ja notkea, niin nykyään sitä on vaan pelkkä ja.

  Pekka Hyysalo toimii meillä hyvänä esimerkkinä siitä, mihin laskettelu voi johtaa. Huikea kaveri ja todellinen taistelija – kypärä pelasti hänellä hengen.

  Lasten kanssa lasketellessa on nämä ohjeet käytävä aina huolella läpi. Metsäreitit ja hyppyrit aiheuttavat aina ongelmia. Varsinkin hyppyreistä sanosin sen, että älä koskaan laske minkään korkuisesta hyppyristä, ellet ole etukäteen sitä käynyt katsastamassa alastulon ja jyrkkyyden suhteen!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä