Jäykkäkouristus ja kurkkumätä – Milloin sinä uusit viimeksi oman dT-rokotteesi?

Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotetta ja sen tärkeyttä sivusin lyhyesti jo ”Mistä tiedän, mitä rokotteita tarvitsen matkaa varten?”-postauksessa ja sainkin muutaman kysymyksen liittyen tuohon rokotteeseen, kiitos kaikista kommenteista ja kysymyksistä, ne ilahduttaa aina! Päätinkin siis ottaa tuon aiheen jo nyt heti käsittelyyn, onhan kyseessä meinaan sekä matkailijaa, että ihan ketä tahansa Suomessakin joskus ovesta ulos lähtevää ihmistä koskettava asia. Tuo dT-rokote on nimittäin ainoa rokotteista, joka perusterveen, perusohjelman rokotteet saaneen ja ilman sen kummempia reissujakaan tekemättömän perusjantterin pitää muistaa ihan itse päivittää – myös aikuisena. Puhutaan nyt kuitenkin ensin siitä, että mitä nuo taudit oikein on, joita vastaan tuo dT-rokote tarjoaa suojaa ja katsotaan sitten vielä tuota rokotusasiaa postauksen lopuksi tarkemmin! 

Mikä on jäykkäkouristus?

Jäykkäkouristus, eli toiselta nimeltään tetanus (tästä tulee se rokotteen t-kirjain) on sairaus, joka aiheuttaa lihasten jäykistymisen ja johtaa valitettavan usein hyvästä hoidosta huolimatta kuolemaan. Tautia aiheuttaa Clostridium tetani -niminen bakteeri, joka elää maaperässä ympäri maailmaa, myös Suomessa ja kestää koviakin oloja eli itiöt säilyvät maaperässä jopa Suomessa ympäri vuoden. Bakteeri päätyy haavojen kautta elimistöön ja tuottaa sitten elimistössä hermomyrkkyä, joka aiheuttaa tuon edellä kuvatun lihasten jäykistymisen ja lisäksi usein kuumeilua, kipuja ja päänsärkyä. Jäykkäkouristus ja -halvaus alkaa usein ensin kasvoista ja leviää myöhemmin koko kehoon, usein myös sydämen ja keuhkojen lihaksiin.

Jäykkäkouristus tarvitsee siis syntyäkseen haavan, maaperän likaa ja hapenpuutteen tuossa haavassa, jotta bakteeri voi lisääntyä. Ei siis kuulosta kovin vaikeilta vaatimuksilta ja pienikin haava, varsinkin pistohaava, voi riittää tartuntaan. Suomessa viimeisimmät tetanus-tartunnat ovatkin tulleet mm. ruusunpiikin pistosta, koiran puremasta ja pyörällä kaatumisen seurauksena. Kuitenkin bakteeri on Suomessa harvinainen, joten paniikkia ei kannata ottaa ja jos tetanus-rokote on kunnossa, ei pikkunaarmuista tarvitse huolehtia lainkaan! Maailmalla tuo jäykkäkouristusta aiheuttava bakteeri sen sijaa on huomattavasti yleisempi ja puutteellisten rokotussuojien takia tappaa jopa yli miljoona ihmistä vuodessa ja uhkaa erityisesti vastasyntyneitä.

Entäs sitten se kurkkumätä?

Kurkkumätä, oikeammalta nimeltään difteria (ja tästä siis sitten se d-kirjain siihen rokotteen nimeen) on jäykkäkouristuksen tapaan bakteerin levittämä, nieluun, kurkunpäähän, nenään tai iholle syntyvä tulehduksellinen sairaus. Tällä kertaa bakteeri on nimeltään Corynebacterium diphtheriae ja se leviää ihmisestä toiseen syljen kautta. Kurkkumädässä bakteeri tuottaa elimistössä myrkkyä eli toksiinia, joka aiheuttaa ensin tyypillisimmillään voimakkaita nieluoireita, kuten kurkkukipua ja peitteitä kurkkuun ja myöhemmin voi johtaa sydänlihastulehdukseen, hengityshalvaukseen ja rytmihäiriöihin. Hyvästä hoidosta huolimatta jopa 10% sairastuneista menehtyy.

Kurkkumädän keskeisin hoito on vastamyrkyn antaminen suonensisäisesti mahdollisimman pian taudin puhkeamisesta. Varmin keino suojautua taudilta on kuitenkin ehkäistä se jo etukäteen. Suomessa kurkkumätä on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, mikä tarkoittaa sitä, että se leviää erityisen helposti tai nopeasti, joten siihen sairastunutta ihmistä voidaan hoitaa jopa pakkohoitona, jos sairastunut ei jostain syystä itse ole halukas hoitoon. Uusia kurkkumätä tapauksia esiintyy kuitenkin maailmallakaan enää kohtuullisen vähän ja suomalaisia kurkkumätään ei ole sairastunut vuosiin. Suojautuminen on silti aiheellista, koska tapauksia kuitenkin edelleen on ja jos rokotuskattavuus laskee, leviää tautikin helpommin.

Miten näiltä kahdelta nyt sitten voi suojautua?

Helposti! dT-rokotteen tarjoaa ilmaiseksi jokainen Suomen terveyskeskus ja terveysasema sitä tarvitsevalle ja rokote tarjoaa lähes 100% suojan tartunnoilta rokotteen ottaneelle ihmiselle. Rokotetta kannattaa siis kysellä joko omasta terveyskeskuksesta, opiskelu- tai työterveydestä tai aikuisneuvolasta. Rokotesuoja on syytä uusia 10 vuoden välein. Jos omasta edellisestä rokotuksesta ei ole tietoa, asiasta kannattaa kysyä omalta terveysasemalta. Lähtökohtana on kuitenkin se, että vuosien 1956-1997 välillä syntyneet ovat kaikki saaneet rokotteen koululaisina 11-13vuoden iässä ja vuoden 1997 jälkeen syntyneet 14-15-vuoden iässä. Näin ollen reilu parikymppisenä rokote on muistettava ensimmäistä kertaa uusia itse.

Tetanuksen pelossa haavoja ei tarvitse lähteä terveyskeskukseen näyttämään, jos tietää rokotussuojan olevan kunnossa. Sen sijaa tietysti isommat haavat, likaiset haavat ja eläinten puremat on hyvä käydä tietysti näyttämässä ja puhdistuttamassa ammattilaisella muiden infektioiden ehkäisemiseksi ja haavan paranemisen takaamiseksi. Difteriakin on kovin harvinainen sairaus, mutta jos joku nyt uskaltautuu matkailemaan ilman rokotussuojaa ja reissun jälkeen parin viikon sisällä iskee kova kurkkukipu, on syytä hakeutua hoitoon.

 

Mikäs sulla on tilanne siellä ruudun toisella puolella? Onko dT-suoja varmasti kunnossa vai pitäisikö soittaa terveysasemalle ja tarkistaa asia?

 

Lisää tietoa aiheesta: 

THL:n infektiotauti-info: jäykkäkouristus

THL:n infektiotauti-info: kurkkumätä

Duodecimin artikkeli jäykkäkouristuksesta

Duodecimin artikkeli kurkkumädästä

THL:n rokottamissivuston artikkeli dT-rokotteesta

232 thoughts on “Jäykkäkouristus ja kurkkumätä – Milloin sinä uusit viimeksi oman dT-rokotteesi?

 1. Kiitos! Tosi hyödyllistä tietoa kaikesta. Joskus tuntuu, että matkalle lähtevä ei välitä mistään, eikä kuvittele mitään sattuvan. Niinkin perusjutut kuin matkavakuutukset ja eurooppalainen sairaanhoitokortti saattavat puuttua.

  • Jep, se on helppo ajatella, että ei mulle tapahdu mitään, kun muille vaan, mutta todellisuudessa se vahinko voi osua kenenkä vaan kohdalle, joten just noi perusasiat ois kyllä syytä olla kaikilla kunnossa!

 2. Hyvä idea koota vinkkejä. Itsekin vasta Aasiaan lähtöön valmistautuessani huomasin, että suurin osa rokotteista pitää uusia. Ei niitä tule mietittyä, ellei tarvitse.

  • Tuo on totta. Onneksi matkalle lähtö on monille se hetki, kun tulee ne omat rokotteet tsekattua, mutta sit vähän huolettaa ne ihmiset, jotka ei pahemmin reissaa ja helposti esim tämä dT-rokote jää vahvistamatta…

 3. Hirmu hyvä kysymys ja hirmu hyvä muistutus! Oletan, että olen saanut vahvisteen noihin viimeeksi vuonna 2002, kun otin paljon rokotuksia Kaakkois-Aasian matkaa varten. Mutta vanhetunuthan tuo rokote siinä tapauksessa on eli mars mars työterveyshuoltoon ennen seuraavaa reissua.

 4. Heippa Laura! En tiedä johtuuko meidän historiasta tämä suomalaisten lähes lapsenuskoinen luottamus viranomaistietoon. Olen matkustellut laajasti Intiassa. 2007-2008 vietin nelisen kuukautta Biharin osavaltiossa. Opiskelin ja työskentelin noin 80 ihmisen kanssa, jotka tulivat 32 eri maasta. Toimiva käytännön perusasia/neuvo vatsatautiin/ripuliin on runsas nesteytys sokeria ja suoloja sisältävällä puhtaalla vedellä! En kuullut että kukaan Intiassa tapaamani Intialainen tai ulkomaalainen olisi ollut erityisen huolestunut jäykkäkouristuksesta tai kurkkumädästä, puhumattakaan poliosta tai ”rokotesuojasta”. Matkustelussa on hyvä puoli että joutuu kyseenalaistamaan omat uskomukset. Kirjoitat että että jäykkäkouristus-kurkkumätä(-hinkuyskä)-rokote tarjoaa lähes 100% suojan. On mahdollista että suoja ei todellisuudessa ole niin korkea, kun THL antaa ymmärtää. Suomessa jäykkäkouristukseen sairastui vuosien 1969 ja 1985 viisi 5-15 vuotiasta lasta. Neljä viidestä lapsesta oli rokotettuja sitä vastaan. (PMID 8335151). Menee ehkä vähän asian vierestä, mutta… THL:n mukaan 96% vuonna 2015 diagnosoiduista hinkuyskätapauksista Suomessa olivat rokotetuilla (dtap). Lähde: http://www.julkari.fi/…/THL_Raportti_%2010_2016_korjattu_WE… (s.12).

  • Moi! Tuo vatsataudin ja ripulin hoito-ohje on kyllä erittäin pätevä, tuolla minäkin lähtisin liikkeelle, jos moinen vaiva iskee reissussa tai ihan kotonakin. Tuosta intialaisten tai muiden ulkomaalaisten huolestumattomuudesta en sen sijaa omasta kokemuksestani ole ihan samaa mieltä, näin kun kansainvälisen terveyden ammattihenkilöstön piireissä opiskelujen puolesta pyörin, tuntuu rokotusohjelmat, niiden toteutuminen ja toteutumattomuus ja pelko rokottamattomien määrän kasvamisesta olevan tapetilla kaikkialla maailmassa. Erityisesti näiden tautien kohdalla toivon myös sitä, että nuo taudit eivät ole ei lääketieteen parissa pyörivien ihmisten huulilla enää juuri siksi, että tavallinen ihminen ei niihin enää niin usein menehdy ja ne eivät näy arkipäivässä. Googlailin vielä Intian suhteen asiaa ja vaikuttaisi siltä, että juuri rokotuksilla siellä on viime vuosina saatu äitiys- ja pikkulapsien difteria tartunnat kuriin ja nyt keskitytään siihen, olisiko mahdollista saada rokotusta myös muille kuin raskaana oleville aikuisille, jotta viimeisetkin tartunnat saataisiin kuriin, koska kuten jutussa sanottu, melko heikko ennuste on noille jäykkäkouristukseen sairastuneilla. Tuo THL:n linkki ei toimi mulla, joten en osaa sitä suoraan kommentoida, mutta tuon hinkuyskärokotteen teho nimenomaan hinkuyskää vastaan on huomattavasti alhaisempi kuin jäykkäkouristus-kurkkumätä rokotteiden teho noita tauteja vastaan ja lisäksi noiden tautien leviäminen tapahtuu ihan eri tavalla. Ja kyllähän tuo suoja melkoisen hyvältä kuulostaa, jos vaikn 4 rokotettua lasta on sairastunut yli 15 vuoden jaksolla, ainakin minun mielestäni. Kiinnostaa kyllä kuulla, mihin tuo väite, että suoja ei ole niin hyvä kun THL antaa ymmärtää, perustuu? Anyways, iso kiitos laajasta ja hyvästä kommentista, näistä asioista on aina mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia!

 5. Hi. Very interesting article but it’s hard to find huoletontamatkaa.fi in search results.
  You are out of google’s top 10, so you can’t expect big traffic.

  You need hi quality backlinks to rank in serps.
  And you can get them for free, just search in google: forbesden’s tools

 6. I?¦m no longer positive where you’re getting your info, however great topic. I needs to spend some time learning much more or figuring out more. Thank you for excellent info I used to be in search of this info for my mission.

 7. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 8. Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 9. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!

 10. Magnificent website. Plenty of helpful information here. I am sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you for your effort!

 11. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 12. whose self-declared interim presidency has been rocked by a series of stumbles over the last 16 months — was hard-pressed to explain away his signature on a jaw-dropping $210-million contract with Silvercorp USA, the Florida security firm that acknowledged it was behind the raid.
  https://www.ccclub700.com

 13. The damage-control spin didn’t diminish the unsightly optics for the camp of Guaidó, whose leadership is recognized by Washington and more than 50 allied capitals. A mercenary attack is an unfortunate look in a region with profound historic antipathy to outside meddling.
  https://www.hgame75.com

 14. I just want to say I am very new to blogs and really savored your web blog. More than likely I’m planning to bookmark your blog post . You definitely come with excellent well written articles. Cheers for sharing your website.

 15. I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 16. I have learned some essential things through your blog post post. One other thing I would like to talk about is that there are many games available and which are designed specifically for toddler age little ones. They include things like pattern recognition, colors, family pets, and styles. These often focus on familiarization as an alternative to memorization. This helps to keep children engaged without sensing like they are studying. Thanks

 17. An interesting discussion will probably be worth comment. I think that you can write more about this topic, it might not certainly be a taboo subject but usually individuals are inadequate to speak on such topics. To a higher. Cheers

 18. A fascinating discussion is worth comment. I do believe that you need to write more about this subject, it may not be a taboo subject but typically people don’t talk about such subjects. To the next! All the best!

 19. I’m very pleased to uncover this great site. I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and I have you saved to fav to look at new information on your website.

 20. After looking at a number of the blog articles on your web site, I honestly appreciate your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site too and tell me what you think.

 21. An additional issue is really that video gaming became one of the all-time main forms of recreation for people spanning various ages. Kids play video games, plus adults do, too. The actual XBox 360 has become the favorite video games systems for many who love to have a lot of video games available to them, and also who like to play live with other people all over the world. Many thanks for sharing your opinions.

 22. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you should publish more about this issue, it might not be a taboo subject but generally people do not talk about these subjects. To the next! Kind regards.

 23. I need to to thank you for this great read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you saved as a favorite to check out new stuff you post…

 24. The next time I read a blog, I hope that it does not fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, nonetheless I really believed you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something that you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

 25. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 26. I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my own website and want to know where you got this from or just what the theme is called. Many thanks!

 27. I need to to thank you for this wonderful read!! I definitely loved every bit of it. I have got you saved as a favorite to check out new stuff you post…

 28. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 29. I just wish to advise you that I am new to putting up a blog and utterly cherished your website. More than likely I am likely to save your blog post . You truly have memorable article information. Appreciate it for expressing with us your favorite web document

 30. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 31. You have made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 32. I must thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to see the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 33. I blog frequently and I genuinely appreciate your content. The article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 34. I merely hope to advise you that I am new to writing and extremely valued your report. Quite possibly I am prone to remember your blog post . You definitely have wonderful article content. Truly Appreciate it for discussing with us your website document

 35. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am going through problems with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks.

 36. I blog often and I truly thank you for your information. The article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 37. After looking into a few of the blog posts on your web page, I really like your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my website too and let me know how you feel.https://www.btlcasino.com

 38. What i don’t realize is actually how you’re now not actually a lot more neatly-favored than you might be now. You’re so intelligent. You recognize therefore considerably in relation to this topic, made me individually imagine it from so many various angles. Its like men and women aren’t interested until it’s something to do with Woman gaga! Your personal stuffs outstanding. Always care for it up!

 39. It certainly is practically not possible to find well-advised viewers on this issue, regrettably you seem like you fully grasp which you’re covering! Thanks

 40. Howdy! This post couldn’t be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I will send this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 41. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you spending some time and effort to put this content together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

 42. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 43. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Cheers.

 44. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your blog.

 45. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 46. You’ll find it near unattainable to come across well-informed parties on this matter, nevertheless you look like you know the things that you’re raving about! Excellent

 47. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 48. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 49. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 50. It is actually nearly unattainable to come across well-informed women and men on this issue, fortunately you appear like you understand what exactly you’re writing about! With Thanks

 51. Thanks for every other excellent post. The place else may just anyone get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.|

 52. You’re so interesting! I do not think I’ve read a single thing like that before. So nice to find somebody with original thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the web, someone with some originality!|

 53. Right now it looks like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 54. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!|

 55. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!|

 56. Знаете ли вы?
  Художник-карикатурист известен пародией на мунковский «Крик».
  Первая абсолютная чемпионка турнира Большого шлема похоронена в могиле для бедняков.
  Картина парада Победы, где руководство страны смещено на задний план, получила Сталинскую премию.
  Китай реализует в Пакистане собственный План Маршалла.
  17 бойцов остановили под Старым Осколом более 500 оккупантов.

  http://www.arbeca.net/

 57. Thanks for another great article. The place else may anybody get that type of information in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the search for such information.|

 58. Pretty section of content. I just stumbled upon your
  blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 59. Good blog you have here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!

 60. There’s no denying that the internet has influenced virtually every single aspect on the way we do items today – and gambling is of no exception. Be it for exciting or real money, online casinos are taking the gambling world by storm, with several casino players from around the globe now opting to play their favored casino games online. Get far more info about https://www.btlcasino.com카지노사이트

 61. Leading Digital Marketing agency in India and Kolkata, Leading Web Design company. Providing web designing and Digital marketing services, Digital marketing course, and certification with an internship.

 62. There’s definately a great deal to find out about this subject. I like all the points you made.

 63. I’m the owner of JustCBD label (justcbdstore.com) and am looking to broaden my wholesale side of business. I really hope that anybody at targetdomain give me some advice ! I thought that the very best way to do this would be to reach out to vape companies and cbd retailers. I was hoping if anyone could suggest a qualified web site where I can buy Vape Shop B2B Sales Leads I am already taking a look at creativebeartech.com, theeliquidboutique.co.uk and wowitloveithaveit.com. On the fence which one would be the most suitable option and would appreciate any guidance on this. Or would it be much simpler for me to scrape my own leads? Suggestions?

 64. Can I simply just say what a relief to discover a person that really knows what they’re discussing online. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular given that you most certainly have the gift.

 65. A person essentially lend a hand to make seriously articles I’d state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this actual publish amazing. Great job!|

 66. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this paragraph i thought i could also create comment due to this good piece of writing.|

 67. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless imagine if you added some great graphics or videos to give your posts more, ”pop”! Your content is excellent but with images and videos, this website could undeniably be one of the greatest in its field. Terrific blog!|

 68. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now 😉

 69. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve read something like that before. So great to discover another person with a few genuine thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a little originality!|

 70. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a tremendous website.|

 71. Greetings, I believe your blog might be having web browser compatibility issues. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful site!

 72. Its like you learn my mind! You seem to understand a lot about this, such as you wrote the guide in it or something. I believe that you could do with some p.c. to drive the message house a little bit, however instead of that, that is excellent blog. A great read. I will certainly be back.|

 73. You ought to take part in a contest for one of the greatest websites on the web. I most certainly will highly recommend this blog!

 74. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?|

 75. Can I simply just say what a relief to find somebody who really understands what they are discussing online. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to look at this and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular given that you most certainly have the gift.

 76. You have made some decent points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 77. I’ll immediately grab your rss as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me know so that I could subscribe. Thanks.|

 78. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I cannot join it. Is there anybody else getting the same RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 79. I really want to reveal to you that I am new to wordpress blogging and certainly enjoyed your site. Probably I am prone to remember your blog post . You certainly have wonderful article blog posts. Truly Appreciate it for expressing with us your very own url page

 80. I have been surfing on-line greater than three hours nowadays, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is beautiful price enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more helpful than ever before.|

 81. Gday there, just started to be familiar with your post through Bing, and found that it is genuinely informative. I’ll like should you maintain such.

 82. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always interesting to read through articles from other authors and use a little something from other sites.

 83. I am sure this paragraph has touched all the internet users, its really really pleasant piece of writing on building up new web site.|

 84. After looking into a number of the blog articles on your website, I seriously like your technique of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my web site too and let me know your opinion.|

 85. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 86. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It’s always useful to read through content from other writers and practice a little something from their sites.

 87. I like what you guys are up too. This sort of clever work and coverage! Keep up the fantastic works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.|

 88. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.|

 89. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be interesting to read content from other writers and use something from other websites.

 90. Can I simply just say what a comfort to discover an individual who genuinely knows what they’re discussing on the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular since you definitely possess the gift.

 91. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who has been doing a little research on this. And he actually ordered me dinner because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your website.

 92. I appreciate, result in I found exactly what I was taking a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye|

 93. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, fantastic blog!|

 94. Thank you, I have just been searching for information approximately this subject for a while and yours is the greatest I’ve found out so far. However, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?|

 95. You’ve made some good points there. I looked on the net to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 96. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It’s always useful to read content from other authors and practice something from their websites.

 97. I do not even know the way I finished up here, however I thought this submit was good. I don’t recognise who you might be however certainly you’re going to a famous blogger if you happen to are not already. Cheers!|

 98. Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes that produce the biggest changes. Many thanks for sharing!

 99. Hi, I think your blog may be having web browser compatibility problems. When I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Apart from that, wonderful site!

 100. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be helpful to read through content from other authors and practice something from their websites.

 101. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the site is also very good.

 102. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 103. I’m not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.|

 104. Howdy! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going through some of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 105. Can I simply say what a comfort to uncover somebody who actually understands what they are talking about on the web. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people ought to look at this and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular because you definitely have the gift.

 106. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.|

 107. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be interesting to read content from other writers and use something from other web sites.

 108. Can I just say what a comfort to find a person that truly understands what they are discussing on the web. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular because you definitely have the gift.

 109. hello!,I like your writing so so much! proportion we communicate extra approximately your article on AOL? I need a specialist on this house to resolve my problem. May be that’s you! Having a look ahead to see you. |

 110. Good day! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!|

 111. What’s up to every body, it’s my first visit of this weblog; this blog carries remarkable and
  genuinely excellent material for readers.

 112. Hello very cool website!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally? I’m glad to search out so many helpful info here in the put up, we want work out extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 113. I simply could not depart your web site before suggesting
  that I actually enjoyed the standard information a person supply in your visitors?
  Is going to be again incessantly in order to inspect new posts adreamoftrains web hosting reviews

 114. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!|

 115. My brother recommended I may like this blog. He used to be entirely right. This post actually made my day. You cann’t believe simply how so much time I had spent for this information! Thank you!|

 116. Hello there, I found your web site by way of Google even as looking for a comparable
  matter, your website got here up, it seems to be good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply became aware of your blog through Google, and
  located that it’s really informative. I’m gonna be careful for
  brussels. I will be grateful when you proceed this in future.
  Lots of folks can be benefited out of your writing.
  Cheers!

 117. I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.|

 118. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.|

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.