Kolme vinkkiä hyttysiltä suojautumiseen

Aurinko laskee ja ulkona olisi kiva istuskella, mutta niin Suomessa kuin tropiikissakin hyttyset tulevat usein riesaksi varsinkin illan hämärtyessä. Hyttysen pistot ovat ikäviä ja aiheuttavat herkästi allergisen reaktion, jonka seurauksena tuleva kutina ja punoitus ovat ikäviä reissuseuralaisia. Kotimaisten verenimijöiden ikävät seuraumukset onneksi jäävät yöunet karkottavaan ininään ja noihin pieniin pistoihin, mutta ulkomailla saatu hyttysenpisto voi johtaa myös vakavaan sairastumiseen, joten suojautuminen hyttysen pistoilta on tarpeen.

Hyttysen kantamiin, ihmisille vaarallisiin tauteihin lukeutuvat mm. malaria, japanin aivotulehdus, keltakuume, zika-virus, denguekuume, chikungunyavirus ja länsiniilin-infektio. Ainoastaan malariaa vastaan on tehokas estolääkitys. Lisäksi jokaista tautia kantavat hyttyset ovat hieman erilaisia, liikkuvat eri aikaan päivästä ja eri alueilla, joten matkailijan kannattaa olla hereillä siitä, mitä riskejä siellä omassa lomakohteessa oikein on. Suojautuminen hyttysiä vastaan on tärkeää niin aikuisille kuin lapsillekin ja niin päivällä kuin illallakin. Tässä nyt siis kolme parasta vinkkiä siihen, miten pitää nuo verenimijät loitolla!

 

1. Käytä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita

Paras keino suojautua pistoksilta on käyttää umpinaisia kenkiä ja peittäviä vaatteita. Kuten jokainen on varmasti Suomen kesässä huomannut, pelkästään pitkät hihat tai lahkeet ei aina riitä, vaan vaatteen on myös oltava tarpeeksi paksua materiaalia, jotta hyttynen ei pistä siitä läpi. Hyvinvarustelluista retkeilykaupoista saattaa myös saada permetriinillä käsiteltyjä vaatteita. Aine toimii hyttysmyrkkynä ja säilyy vaatteissa muutaman pesukerran verran. Tuon käsittelyn voi tehdä myös itse retkeily- ja puutarhaliikkeistä saatavalla permetriini-suihkeella, mutta seuraa tarkkaan pakkauksen ohjeita!

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa huomioida myös se, että nilkat ja niska on piilossa, itsellä ne ainakin on yleensä ne paikat, jotka jää suojaamatta kunnolla ja joista niitä kutiavia paukamia sitten usein löytyy…

2. Käytä olosuhteisiin sopivaa hyttysmyrkkyä

Erityisesti tropiikissa hyttysmyrkyn valinnalla on väliä. Suositeltavaa on käyttää dietyylitoluamidia (DEET) sisältävää hyttyskarkoitetta, joka toimii tehokkaasti myös esimerkiksi malaria-hyttysiä vastaan. Deet-pitoisuuden pitäisi myrkyssä olla noin 30% ja jopa enemmän, jos liikutaan todella kosteissa ja kuumissa oloissa. Deet-tuotteet tarjoavat suojaa myös punkeilta, mutta silloin pitoisuuden on oltava yli 35%. Deet-tuotteet ovat sopivia myös raskaana oleville ja yli 2kk ikäisille lapsille, mutta sitä pienemmät lapset tulee suojata vaatteilla ja välttämällä alueita, joissa hyttysiä on. Myös ikaridiinia sisältävät tuotteet ovat tehokkaita myös tropiikin hyttysiä vastaan, mutta niistä ei löydy vielä niin paljon tutkimustietoa kuin deet-tuotteista ja niitä tarvitsee usein levittää iholle useammin kuin perinteisiä deet-hyttyssuojatuotteita.

Ja vinkkinä, noita Deet-tuotteita voi suihkuttaa tai levittää myös vaatteille ja aurinkorasva pitää levittää ennen hyttysmyrkkyä, jotta molemmat toimivat optimaalisella tavalla!

3. Hävitä hyttyset sisätiloista ennen nukkumaanmenoa ja ota tarvittaessa oma hyttysverkko mukaan

Helpoin keino huolehtia siitä, että hyttysenpistoja ei kerry yön aikana, on huolehtia, että sängyn ympärillä on tarpeeksi pienisilmäinen hyttysverkko, joka on kiristetty patjan alle. Tehokkain on tuolla aiemmin mainitulla permetriinillä käsitelty verkko. Myös tehokas ilmastointi karkottaa yleensä hyttyset huoneesta ja lisäksi voi käyttää erilaisia hyttysten karkoittamiseen tarkoittetuja suihkeita. Noiden suihkeiden kanssa on kuitenkin syytä tarkistaa, että kyseinen tuote sopii käytettäväksi myös lasten ja raskaana olevien huoneissa. Ovet on syytä pitää tietysti kiinni ja huolehtia, että myös ikkunoissa on hyttysverkot.

Itse olen yöpynyt useammassa paikassa, jossa tuo hyttysverkko on kyllä ollut olemassa, mutta täynnä reikiä, joten pieni ompelupakkaus tai ilmastointiteipin pätkä on hyvä olla mukana, jotta verkon saa itse kursittua kasaan, jos henkilökunta ei innostu vaihtamaan verkkoa ja omaa, matkakokoista verkkoa ei ole mukana. Lisäksi on hyvä tsekata, että verkko on sen verran iso, ettei tarvitse nukkua aivan sitä vasten, koska tokihan hyttynen sen läpi pistää, jos verkko on pingottunut ihoa vasten.

 

Mitkä on teidän parhaat vinkit hyttysiltä suojautumiseen? Onko teillä tullut vastaan ongelmia hyttysiltä suojautumisen kanssa?

 

Lisää tietoa aiheesta löydät esimerkiksi näiltä sivuilta:

Huoletonta Matkaa-blogin artikkeli malariasta 

Matkailijan terveysoppaan artikkeli hyttysiltä suojautumisesta

David Livingstone-seuran ohjeet hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä suojautumiseen

Matkailijan terveysoppaan artikkeli malarialta suojautumisesta

27 thoughts on “Kolme vinkkiä hyttysiltä suojautumiseen

 1. Minulla tulee tästä mieleen yksi varoittava esimerkki Afrikan telttaretkeltäni. Yhdysvaltalainen tyttö ei halunnut syödä malarialääkkeitä, vaikka liikuimme malarian vaarallisimman kannan alueilla. Hän ei myöskään käyttänyt hyttysmyrkkyjä ja kaiken lisäksi tsippaili menemään lyhyissä shortseissa iltaisinkin. Hänen jalat olivat täynnä hyttysten puremia, mutta tuuria näköjään oli matkassa eikä yksikään ötökän pisto tuonut tauteja. Mutta aika riskillä hän kyllä eli, itse mieluummin suojauduin kaikin tavoin!

  • No tuo kyllä kuulostaa melkoisen turhalta riskien ottamiselta. Tietysti onneksi aina joillain on tuuri matkassa, mutta sitten pitää muistaa, ettei se hyvä onnikaan loputonta yleensä ole ja seuraukset voi olla vakavat, joten itse olen myös tuolla sinun linjalla, että mieluummin suojaudun jos se kerta helposti on mahdollista!

 2. Olen suojautunut aina tropiikissa Autan-merkkisellä myrkyllä (siinä on juurikin tuota ikaridiinia), ja se on toiminut todella hyvin. Vaikka Suomessa tuntuu, että olen aina se, jota hyttyset rakastavat, niin tropiikissa ei ole ollut ongelmia Autania suihkuteltuani. Olen myös joissain paikoissa käyttänyt pitkiä vaatteita. Paras suojautumistapa taitaapi silti toki olla se, että on yksinkertaisesti menemättä kaikkein riskialtteimpiin paikkoihin.

  • Tuota autania olen itsekkin useamman kerran käyttänyt ja toiminut myös minulla! Tää reissaaminen on kyllä aina tuota riskien punnitsemista, että minne mennä ja minne ei, monenkin asian suhteen!

 3. Me ollaan just lähdössä Myanmariin ja päätettiin olla syömättä malarialääkkeitä. En mielelläni niitä popsi ellei ole korkean riskin alue. Eli hyttysiltä täytyy todellakin tällä reissulla suojautua, vaikka pitäähän niiltä muutenkin jo denguen takia. Deetiäkään en mielelläni käytä, sen verran myrkkyä se on, mutta täällä riskialueilla on vähän pakko. Eikös denguehyttyset pure muuten päiväsaikaan? Sitä ei välttämättä monet ota huomioon.

  • Joo, denguehyttyset liikkuu tosiaan pääosin päiväsaikaan, mikä on tärkeää muistaa, kun moni just tosisaan suojautuu vain ilta-aikaan. Ja toi kuulostaa just hyvältä, että jos päättää jättää malarialääkkeet syömättä, niin keskittyy sitten hoitamaan muun suojauksen mahdollisimman hyvin!

 4. Suomi ja etenkin Lappi ovat sellaisia paikkoja, jotka opettavat tuntemaan noiden paskiaisten tavat. En tiedä, onko vinkki minkään arvoinen, mutta kannattaa pitää kasveja itseään lähellä, sillä ne muuttavat hiilidioksidia hapeksi. Hiilidioksidi on lemmenkutsu hyttysille. Kerran Kevolla hengitin pussiin ja sain olla rauhassa, kunnes pussi piti tyhjentää. Pitäisi olla sellainen käänteinen kaasumaski, joka kerää hiilidioksidin talteen ja muuttaa sen vaikka alkoholiksi. Haluatko ruveta miljonääriksi ja keksiä sen. Inspiroivaa musiikkia sitä varten: https://www.youtube.com/watch?v=2TA9_1OwRoU

  Amazoniassa hyttysiä oli paljon, ne olivat vaarallisia ja oli kyltit tappaa niistä jokaikinen. Ne eivät välittäneet DEET-myrkystä laisinkaan. Minä en tiennyt etukäteen, kumpi tulee ensin, aurinkorasva vaiko hyttysmyrkky.

 5. Riippuu matkan pituudesta, että kuinka paljon myrkkyä viitsii suihkia. Viikon matkalla jaksan myrkytellä vaikka joka ilat, mutta kuukauden matkalla on myrkyn käyttö jäänyt jossain vaiheessa. Estolääkkeet olen aina ottanut, yrittänyt pukea peittäviä vaatteita ja hyttysverkko on ihan ehdoton, että saa yönsä nukkua rauhassa.

 6. Kiitos vinkeistä! Ollaan pia lähdössä Mauritiukselle ja vaikka Malaria-vaara ei ole korkea, niin olen sen verran herkkä, että ei jaksaisi koko lomaa kärsiä kutiavista paukuroista ;(

  • Ole hyvä 🙂 Eikun antihistamiinia ja kortisonia mukaan paukamia varten ja tietysti parhaiten ne kutinat välttää kun välttää ne puremat kokonaan, joten toivottavasti näistä vinkeistä on apua!

 7. Hello,

  0day Electro Scene Music: http://0daymusic.org

  *Choose payment method: BitCoin, Bank wire, WesternUnion, MoneyGram, Google Wallet, Webmoney.
  *IP restrictions: 3 IP addresses per user at the same time.
  *Overal server’s speed: 1 Gb/s.
  *Easy to use: Most of genres are sorted by days.
  *Server’s capacity: 126 TB 1990-2019.
  *More 11 years Of Archives.
  *No Waiting Time, No captcha,No Speed Limit, No Ads.
  *Never Deleted Scene Albums, Labels, Save Time And Money.
  *Updated On Daily: 20GB-50GB, 300-700 Albums 0-day WEB, Promo, CD, CDA, CDM, CDR, CDS, EP, LP, Vinyl…
  *Up Time: 99%
  *All Genre: House, Club, Techno, Trance, Dance, Italo-Dance, Eurodance, Drum and Bass, Psychedelic, Goa, PsyTrance, Progressive House, Electro, Euro-House, Club-House, Hardtechno, Tech-House, Dutch House, Minimal, Deep-House, Nu-Disco, Hardstyle, Hardcore, Jumpstyle, Electronic, Alternative, Alternative Rock, Ambient, Avantgarde, Ballad, Bass, Beat, Black Metal,Blues, Classical, Chanson, Country, Dance Hall, Death Metal, Disco, Ethnic, Folk, Folk-Rock, Funk, Gangsta Rap, Gothic Rock,Hard Rock, Heavy Metal, Hip-Hop, Indie, Industrial, Instrumental, Jazz, Jungle, Pop, Rock, Metal, Latin, Lo-Fi, New Age, Noise, Oldies, Pop-Folk, Progressive Rock, Psychedelic Rock, Punk Rock, Rap, Reggae, R&B, Rock & Roll, Soul, Soundtrack, Speech, Synthpop, Thrash Metal, Top 40, Vocal etc.
  *Account delivery time: 1 to 48 hours.

  Privat FTP 1990-2019:

  Plan A: 20 EUR – 300 GB – 30 dagar
  Plan B: 45 EUR – 900 GB – 90 dagar
  Plan C: 80 EUR – 2500 GB – 180 dagar

  Regards,
  0DAY Music

 8. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 9. Very interesting points you have noted, thankyou for posting. ”Death is Nature’s expert advice to get plenty of Life.” by Johann Wolfgang von Goethe.

 10. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 11. Здесь вы можете заказать копию любого сайта под ключ, недорого и качественно, при этом не тратя свое время на различные программы и фриланс-сервисы.

  Клонированию подлежат сайты как на конструкторах, так и на движках:
  – Tilda (Тильда)
  – Wix (Викс)
  – Joomla (Джумла)
  – WordPress (Вордпресс)
  – Bitrix (Битрикс)
  и т.д.
  телефон 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp
  Копируются не только одностраничные сайты на подобии Landing Page, но и многостраничные. Создается полная копия сайта и настраиваются формы для отправки заявок и сообщений. Кроме того, подключается админка (админ панель), позволяющая редактировать код сайта, изменять текст, загружать изображения и документы.

  Здесь вы получите весь комплекс услуг по копированию, разработке и продвижению сайта в Яндексе и Google.

  Хотите узнать сколько стоит сделать копию сайта?
  напишите нам
  8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp

  Here you can order a copy of any site turnkey, inexpensive and high quality, while not wasting your time on various programs and freelance services.

  Cloning sites are subject to both designers and engines:
  – Tilda (Tilda)
  – Wix (Wicks)
  – Joomla (Joomla)
  – WordPress (WordPress)
  – Bitrix (Bitrix)
  etc.
  phone 8-996-725-20-75 call write viber watsapp
  Not only single-page sites like Landing Page are copied, but also multi-page sites. A full copy of the site is created and forms for sending requests and messages are set up. In addition, the admin panel is connected, which allows you to edit the site code, change the text, upload images and documents.

  Here you will get a full range of services for copying, development and promotion of the site in Yandex and Google.

  Do you want to know how much it costs to make a copy of the site?
  write to us
  8-996-725-20-75 call write viber watsapp

 12. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this info So i’m satisfied to express that I have a very good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot indisputably will make certain to do not put out of your mind this site and provides it a glance regularly.

 13. Very well written post. It will be supportive to anybody who employess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

 14. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 15. Good post and straight to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you people have any ideea where to get some professional writers? Thx 🙂

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.