Matkailijan tärkein muistilista – muista nämä ja vältät isoimmat ongelmat reissussa

Suomen ulkoministeriön ja Madventuresin yhdessä kokoama Matkailijan neljä M:ää kampanja on ihan mahtava, siksi haluankin esitellä sen teille heti blogin alkuun. Kun nämä muistilistan neljä M:ää on hoidossa ennen matkaa, on jo vältetty ainakin puolet mahdollisista reissuongelmista!

Matkustustiedote

Tästä alkaa ainakin mulla ihan minkä tahansa reissun suunnittelu. Googleen siis vaan maan nimi ja matkustustiedote-sana ja yleensä matkustustiedote tulee ensimmäisenä hakutuloksena. Täältä sivuilta löytyy myös lista kaikista maista, joille tuo tiedote on kirjoitettu.

Maan matkustustiedotteesta löytyy siis ajankohtaista tietoa maan turvallisuustilanteesta ja selvät ohjeet siitä, onko maahan ihan turvallista matkustaa, onko syytä harkita pari kertaa reissua vai välttää suosiolla koko maata ainakin toistaiseksi ja miksi. Matkustustiedotteen päivitykset saa tilattua itselleen myös tekstarilla, mikä on kätevää varsinkin vähän epävakaammissa maissa liikuttaessa, kun tilanne voi muuttua koska vaan.

Itselleni tuo matkustustiedotteen tärkeys kiteytyi taannoisella Afrikan reppureissulla. Olimme suunnitelleet matkaa lähinnä kartta kädessä miettien, mistä maasta olisi helppoa mennä minnekin ja miten saataisiin looginen rengasreitti kasaan ja mahdollisimman paljon mielenkiintoisia maita matkalle. Onneksi ei kuitenkaan lähdetty liikkeelle ihan vain tuon suunnitelman perusteella, vaan tsekattiin matkustustiedotteet ja Burundi sai jäädä listalta matkustustiedotteen kerrottua maassa olevan meneillään vallankaappauksen jälkeinen erittäin levoton ja epävakaa tilanne…

Kaikkia maita ei tuolta Suomen ulkoministeriön listalta kuitenkaan löydy. Itse esimerkiksi etsin matkustustiedotetta Ghanaan, jonne olen lähdössä tekemään gradua syksyllä ja moista ei löytynyt. Ongelma ei kuitenkaan ole tämännäköinen, koska myös moni muu maa tarjoaa matkustustiedotteita, jos vain englannin kieli sujuu. Itse olen seurannut eniten Brittien matkustustiedotteita ja Aussien matkustustiedotteita. Usein myös vertailen eri maiden tiedotteita Suomen tiedotteeseen, luen uusimpia uutisia maasta ja teen päätökseni näiden kaikkien tietojen perusteella.

Matkustusilmoitus

Matkustusilmoitus on samaisen ulkoministeriön ylläpitämä palvelu kuin yllämainittu matkustustiedote-sivustokin. Täällä voit muutamalla klikkauksella ilmoittaa ulkoministeriölle missäpäin maailmaa menet. Yleensä tuo ilmoitus ei johda mihinkään, mutta se on korvaamaton, kun jotain yllättävää tapahtuu.

Oli sitten kyse tsunamista, maanjäristyksestä, vallankaappauksesta, terroristi-iskusta tai yllättävistä sääoloista, matkustusilmoituksen tekeminen on ainoa keino varmistaa, että ulkoministeriö tietää, missä menet ja voi tarvittaessa tarjota apuaan ja infoa tilanteesta. Ilmoitusta ei käytetä kuin poikkeustapauksissa, jotta sinuun saadaan yhteys reissun päällä ja turvallisuutesi voidaan varmistaa.

Tein itse ilmoituksen ennen vain kaukomaille matkustaessa, mutta nykyään, kun tuntuu, että kaikkialla sattuu ja tapahtuu kokoajan, näpyttelen ilmoituksen myös Euroopan reissuilla. Eipä tuohon mene muutamaa minuuttia kauempaa ja on itsellä mukavampi olo lähteä reissulle.

Matkustusilmoituksen tekeminen onnistuu netissä ja tuolta samalta sivulta löytyy myös ohjeet siihen, miten ilmoituksen voi tehdä tekstiviestillä.

Matkavakuutus

Matkavakuutus onkin sitten kahta ylempää kohtaa kinkkisempi aihe ja aion paneutua siihen vielä kevään aikana laajemmassakin postauksessa. Vakuutuksen tarjoajiahan on kymmeniä niin Suomessa kuin maailmallakin ja jokaisen yhtiön ehdot, hinnat ja vakuutuksen sisältämät jutut ovat hieman erilaisia.

Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että vakuutus kattaa koko matka-ajan, matkalle suunnitellut aktiviteetit ja matkatavarat. Kannattaa kysyä tarjous useammalta firmalta ja käydä ihan ihmisen kanssa läpi se, mitä vakuutus kattaa ja mitä ei. Mikään ei ole nihkeämpää kun sairastua ulkomailla ja joutua miettimään, millä pennosilla lääkärikäynnit maksaa.

Itse olen reissujen aikana käynyt useampaan otteeseen lääkärissä, saanut uuden pankkikortin hävinneen tilalle ja hakenut korvauksia hajonneista matkatavaroista ja noissa tilanteissa matkavakuutus on kyllä ollut korvaamaton. Vaikka välillä ärsyttää maksaa matkavakuutusta, kyllä se tuntuu edulliselta, kun katselee monen maan sairaalalaskujen kokoa…

Matkustusasiakirjat

Viimeinen M on matkustusasiakirjat, joiden on syytä olla kunnossa, minne ikinä meneekin. Vaikka ruotsinlaivalle pääsee tarvittaessa vain ajokortilla, ei kaikkialla asiat hoidu niin helposti. Ennen reissua on syytä siis tarkistaa, millainen viisumi reissuun tarvitaan, onko passi voimassa tarpeeksi kauan reissun jälkeen ja onhan se ehjä ja siistissä kunnossa. Monet maat vaativat myös esimerkiksi että majapaikka on varattu tai lentoliput myös pois maasta on varattuna viisumia hankittaessa. Keltakuumerokotteesta voidaan myös vaatia todistus tietyissä maissa.

Itse huomasin juuri uusia passin ennen Nepalin matkaa, vaikka ensin olin katsonut, että ei tuolle olisi tarvetta, koska passi on hyvän matkaa ensi syksylle voimassa ja reissu nyt keväällä. Nepal vaatii kuitenkin passin voimassaoloa vähintään kuusi kuukautta reissun jälkeenkin, joten onneksi huomasin pistää passin uusintaan. Matkalla Ruandaan jouduttiin taannoisella reissulla kääntymään rajalta takaisin Ugandaan, koska ei oltu täytetty viisumihakemusta verkossa vaan oletettu vaan ilman muuta, että viisumin saa rajalta, eli oppia ikä kaikki, selvitä matka-asiakirjavaatimukset etukäteen.

Jokaisen maan kohdalla on siis syytä vierailla kyseisen maan viranomaisten sivuilla ja tarkistaa, mitä juuri siihen maahan vaaditaan! Kannattaa myös tsekata Emiratesin Visa & Passport-info, johon voit syöttää lähtö- ja kohdemaan ja löytää tietoa noista matka-asiakirjavaatimuksista!

 

Miltäs nämä neljä M:ää kuullostavat? Oletko itse huolehtinut kaikki kohdat aina reissussa rutiinilla kuntoon, vai tuliko joku kohta yllätyksenä? Mikä näistä jää useiten hoitamatta ja miksi? Haluaisitko kuulla jostain näistä ämmistä myös lisää?

8 thoughts on “Matkailijan tärkein muistilista – muista nämä ja vältät isoimmat ongelmat reissussa

 1. Miksi tuossa viimeisessä lauseessa ämmiä on kolme.
  Joo, tota noin, näistähän tulisi juttua. Ensi alkuun, että saan sen pöydältä pois, on tietysti eurooppalainen sairausvakuutuskortti, mikäli reissa EU:n alueella. Passi kannattaa olla aina mukana, sillä sitä on kysytty esimerkiksi Tanskan ja Saksan välillä.
  Minä en oikein luota matkustustiedotteeseen. Viime paikassa terroriuhka oli korkealla ja kuitenkin oli ihan täysin rauhallista. Se ei ole ongelma niinkään kuin päinvastainen. Kun on sateenkaariväkeen kuuluva matkailija ja se kuulemma näkyy minusta noin kilometrin päähän, niin haluaisin tietää, missä tulen lynkatuksi. Kaksi tavallisten matkustavaisten paikkaa tiedän jo, joita kannattaa välttää: Jamaika ja Gambia. Ylipäätään maailmalla uskonasiat ovat ihmisiä lähellä ja suhtautuminen melko nihkeää sateenkaarikirjon ihmisiin, mutta toistaiseksi olen välttynyt pahemmalta reissatessani, Suomea lukuunottamatta.

  • Oho, hyvä että huomasit, pitää korjata tuo vika lause! Tuosta eurooppalaisesta sairasvakuutuskortista onkin tulossa ihan oma juttu vielä, mutta se totta tosiaan kannattaa olla kunnossa jos Euroopassa reissaa. Ja tottahan tuo on, että noihin matkustustiedotteisiin pitää suhtautua vähän varauksella, nekin on kuitenkin vain ihmisen tekemiä, siksi ainakin itse mielelläni luen kohteista useammasta lähteestä ja seurailen uutisia, niin on ehkä vähän laajempi käsitys esimerkiksi juuri vaikkapa siitä, miten vähemmistöihin suhtaudutaan kohteessa ja mikä on levottomuuksien tilanne! Onneksi kuitenkin sullakin suurin osa reissuista on mennyt ihan hyvin, vaikka onhan se ihan älytön ajatus, että joutuu joskus ihan vaan seksuaalisen suuntautumisen tai muun vastaavan takia miettimään kohteita uusiksi tai kohtaamaan vaaratilanteita!

 2. I have noticed you don’t monetize huoletontamatkaa.fi, don’t waste your traffic, you
  can earn extra bucks every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of website (they approve
  all sites), for more details simply search in gooogle:
  murgrabia’s tools

 3. I’ve been surfing online more than three hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It¦s beautiful price sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the internet will likely be much more helpful than ever before.

 4. Awsome post and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 5. Long time supporter, and thought I’d drop a comment.

  Your wordpress site is very sleek – hope you don’t
  mind me asking what theme you’re using? (and don’t mind if
  I steal it? :P)

  I just launched my site –also built in wordpress like
  yours– but the theme slows (!) the site down quite a bit.

  In case you have a minute, you can find it by searching for ”royal cbd” on Google (would appreciate any feedback) – it’s still
  in the works.

  Keep up the good work– and hope you all take care of yourself during the coronavirus scare!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.