Mistä tiedän, mitä rokotteita tarvitsen matkaa varten? – Matkailijan rokotukset

Usein ensimmäinen tai viimeistään toinen kysymys kaukomatkoja suunnitellessa on se, mitä rokotteita matkaa varten tarvitsee – tai ainakin sen pitäisi olla yksi ensimmäisistä kysymyksistä! Ja täytyy sanoa, että tuon kysymyksen ja matkailijan rokotusten ei pitäisi tulla mieleen vain toiselle puolelle palloa matkustaessa, vaan esimerkiksi Euroopassa on joskus syytä miettiä, olisiko esimerkiksi hepatiittirokotteille tarvetta ja Suomessakin on syytä huolehtia, että jäykkäkouristussuoja on kunnossa, eikä puutiaisaivotulehdusrokote ole turha punkkialueilla liikuttaessa. Rokotusasioita kannattaa siis pohtia mieluummin vähän liian herkästi, kun kokeilla kepillä jäätä ja hulahtaa suoraan järveen eli pahimmassa tapauksessa sairastua helposti rokotteella ehkäistävään tautiin vain koska asiaa ei tullut ajateltua.

Lähdetään liikkeelle perusasioista, eli siitä, mitä rokotteita nyt ylipäätään Suomessa on tarjolla, oli kyse essä sitten matkailijan rokotukset tai tavalliset rokotusohjelman rokotukset:

rokotteetRokotteet voidaan siis kuvan mukaisesti jakaa kahteen ryhmään; kaikille ilmaisiin perusrokotuksiin ja ”ylimääräisiin”, maksullisiin rokotuksiin, joita siis ei tavallista arkea Suomessa eläessä periaatteessa tarvitse. Osa maksullisista rokotteista on riskiryhmille ilmaisia, mutta useimmiten näillä riskiryhmillä tarkoitetaan ryhmiä, jotka altistuvat kyseiselle taudille joko arkielämässään tai työssään tai ovat muuten lääketieteellisesti isommassa riskissä sairastua kyseiseen tautiin. Valitettavasti matkailijat harvoin kuuluvat tähän ns. riskiryhmään, joten useimmat rokotukset on maksettava omasta pussista.

Jos on saanut lapsena kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotteet, ensimmäisen ryhmän rokotukset ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta kunnossa. Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote eli dT-rokote pitää nimittäin muistaa itse käydä uusimassa 10 vuoden välein. Se hoituu ilmaiseksi omalla terveysasemalla yleensä lyhyelläkin varoitusajalla, kun vaan soittelee, että tuo rokote pitäisi saada uusittua. Lisäksi aikuisen on hyvä myös tarkistaa, että onhan varmasti saanut lapsena kaksi annosta MPR-rokotetta tai sairastanut tuhkarokon, vihurirokon ja sikotaudin. Jos näin ei ole, myös tuo suojaus voidaan täydentää terveysasemalla ilmaiseksi.

Näiden ensimmäisen sarakkeen perusrokotteiden päälle tarjolla on sitten laaja valikoima muita rokotteita. Osviittaa siitä, mitkä niistä voisivat olla tarpeellisia juuri sinun matkallesi saa esimerkiksi jutun lopusta löytyviltä nettisivuilta, mutta tärkeää on muistaa, että jokainen reissu on erilainen. Tästä johtuen netissä on hankala antaa yksilöllisiä ohjeita siitä, mitä rokotteita kukin tarvitsee matkaansa varten ja toinen matkailija on voinut saada eri ohjeistuksen kuin sinä saat. Rokotustarpeen arviota varten onkin hyvä varata aika oman paikkakunnan matkailuterveyden asiantuntijalle. Henkilökohtaista rokotussuunnitelmaa tehdessään asiaasi hoitava lääkäri tai hoitaja osaa huomioida mm. matkan keston, ajankohdan, majoituspaikat, suunnitellut aktiviteetit ja kohteet, aiemmat rokotteet, sairastetut taudit ja muut riskitekijät ja näin suunnitella juuri sinulle sopivan rokotusohjelman matkaa varten. Noista asioista meinaan jokainen vaikuttaa jollain tapaa siihen, millaisen suojan tarvitset reissua varten. Tiettyjen tautien kannalta on esimerkiksi väliä, majoitutaanko kaupungin keskustassa vai maaseudulla, ollaanko vuorilla vai sademetsässä, onko tarkoituksena matkustaa sadekaudella vai keskellä talvea tai kestääkö matka esimerkiksi influenssakauden yli, muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Näin varaat ajan rokotustarpeen selvittämiseksi:

 

1. Selvitä, missä asioida. Esimerkiksi Helsingissä ja useimmilla muillakin paikkakunnilla homma hoituu oman terveysaseman kautta, mutta esimerkiksi Tampereella on matkailijoita varten oma vastaanotto ja Turussa on matkailijan terveyteen erikoistunut puhelinnumero ja nettivastaanotto, jossa asioita voi selvitellä. Suurin osa yksityisistä terveysasemista tarjoaa myös matkailijoiden rokotusneuvontaa.
2. Ota yhteyttä terveysasemalle tai matkailijan rokotusneuvontaan mielellään useampi kuukausi ennen lähtöä, kuitenkin ihan vähintään reilua kuukautta ennen, jotta tarvittavat ajanvaraukset rokotuksia varten ehditään järjestää. Kokemuksen mukaan yksityiseltä saa yleensä ajan nopeammalla varoitusajalla.
3. Selvitä asiointia varten matkakohteet, matkan kesto, aiemmat rokotukset ja matkan sisältö pääpiirteittäin.
4. Ota käynnille mukaan paperinen rokotuskortti, jos sinulla sellainen on.
5. Varaudu apteekkikäyntiin ennen rokotuskäyntejä. Maksulliset rokotteet pitää useimmiten käydä ostamassa itse apteekista reseptin saatuaan ja tuoda mukanaan vastaanotolle.

 

Lisää tietoa rokotteista saat tulevista postauksista, joissa käsitellään esimerkiksi yksittäisiä rokotteita, rokotteiden hyötyjä ja haittoja ja sitä, miten rokotukset toimivat. Jos kuitenkin haluat tutustua aiheeseen jo ennen noita postauksia, tai esimerkiksi tsekata, mitkä ovat yleiset suositukset seuraavaan matkakohteeseesi, tässä vielä muutama linkkivinkki:

 

Matkailijan terveysoppaan yleistä rokottamisesta-artikkeli – Perustiedot matkailijan rokotteista

Matkailijan terveysoppaan maakohtainen lista – Täältä löydät yleiset rokotussuositukset maittain

THL:n rokottaminen-sivusto – Täältä löydät laajasti tietoa rokotuksista yleisesti

Rokote.fi – kaupallinen sivusto, joka siitä huolimatta tarjoaa monipuolisesti ja kattavasti tietoa erityisesti matkailijan rokotteista

Maailman terveysjärjestö WHO:n englanninkieliset matkailijan rokotukset-sivut 

 


Missä te olette yleensä hoitaneet rokotusasiat kuntoon ennen reissua vai oletteko? Onko rokotusasiat hoituneet helposti, vai missä terveyspalveluilla olisi vielä parannettavaa? Millaisia juttuja sinä haluaisit lukea rokotteista?

22 thoughts on “Mistä tiedän, mitä rokotteita tarvitsen matkaa varten? – Matkailijan rokotukset

 1. Rokote.fi on kyllä paras lähde nopeaan kartoitukseen tarvittavista rokotteista enkä voi korostaa tarpeeksi sitä, että vähänkään eksoottisempaan kohteeseen matkatessa kannattaa tosiaan kääntyä lääkärin puoleen. Riskiarvio kun voi olla matkakohteesta, reissutavasta ja omasta terveydentilasta riippuen niin erilainen mitä netistä löytyvät jutut antavat ymmärtää. Toivottavasti blogisi kannustaa reissaajia terveyskustannuksissa säästämisen sijaan panostamaan omasta terveydestä huolehtimiseen. 🙂 Menestystä uuden blogisi kanssa!

  • Kiitos ja jep, tuota rokote.fi:tä käytän itsekkin tosi paljon, jos pitää saada nopsaan käsitys siitä, mitä rokotteita mahdollisesti tarvitsee. Ja toivon tosiaankin, että blogi onnistuisi juuri tuossa, että ihmiset huolehtisivat terveysasiat jo ennen reissua kuntoon, tai ainakin osaisivat toimia fiksusti jos ongelmia ilmenee reissussa, ettei tilanne lähtisi ihan käsistä! Ja tuo on niin totta, että jos on vähänkään erikoisempi reissu tiedossa, olisi hyvä käydä siellä lääkärissä, ihmiset ei oikeen aina tajua, miten paljon se riskinarvio voi vaihdella esimerkiksi aktiviteettien, vuodenajan ja majoituksien perusteella samassakin kohteessa, eikä ne netin suositukset aina tajua ottaa noita huomioon…

 2. Kiitos erittäin tärkeästä postausaiheesta – ja muutenkin kiinnostavasta blogista! Rokotusasiat ovat tällä hetkellä ajankohtaisia, mutta asiaa mutkistaa se, että asun ulkomailla (Lontoossa) ja toisaalta olen asunut Suomessa vasta 3-vuotiaasta eteenpäin, eli rokotustietojani ei löydy kootusti mistään yhdestä paikasta 😀 Pitää ruveta selvittelemään niitä ja käydä ainakin hakemassa tuo dT-vahvistusrokote pikaisesti – toivottavasti se annetaan myös täällä Briteissä!

  • Kiitos kommentistasi! En nyt uskalla mennä vannomaan tietysti, mutta lähes 99% uskaltaisin sanoa, että tuon dT-rokotteen saa myös Briteistä ihan melkoisen samalla systeemillä. Mutta eikun omalääkärille soitto, niin eiköhän homma selviä! Nuo rokotustiedot kannattaa ainakin tuon MPR:n osalta kyllä selvittää, koska se on hyvä ottaa, jos se ei ole kunnossa, tosin jos olet oikeastaan melkein minkä vaan maan mukaisen rokotusohjelman lapsena saanut, tuo on todennäköisesti kunnossa ja eiköhän neuvolan terkkari ole silloin 3-vuotiaana ja neuvolaiän aikana huolehtinut, että tuo suoja olisi tullut kuntoon! Mutta parempi tietysti selvittää, kun jättää selvittämättä 🙂

 3. Ihanaa! Itselleni oli järkytys huomata, että olin matkaillut huolettomasti aikuisiällä tarkistamatta MPR-rokotteen suojaa. Onneksi tuli hoidettua, vaikkakin syntymäkaupungin neuvolan arkistosta piti tiedot kaivella.

 4. On matkailijan vastuu pitää huolta niin omasta rokotesuojasta kuin jälkikasvunsa rokotteista. Eikä tässä ole kyse pelkästään omasta terveydestä, vaan myös tautien leviämisestä ylipäänsä. Toki kaikkea ei voi estää, mutta teemme sen minkä pystymme. Minulla on vielä oma lapsuusajan rokotekortti tallessa, jossain, mutta 10 vuotta tehosteesta on niin pitkä aika, että helposti unohtuu. Haluaisin vielä muistuttaa ihmisiä influenssarokotuksesta, että se on erityisen tärkeä matkailijalle. Jostain syystä sitä pidetään ylimääräisenä, turhana rokotteena.

  Kiitos vielä hyvästä blogista tärkeän aiheen ympärillä! Jaan blogisi oman matkablogin FB-sivuilla, sillä terveysasiat mietityttävät usein erityisesti lapsiperheitä.

  • Kiitos kommentista ja sivun jaosta! 🙂 Itse olen vahvasti rokotteista juuri tuota samaa mieltä, että kyse ei ole vain yksilön omasta terveydestä, vaan koko yhteisön terveydestä! Tuo 10 vuotta on kyllä hurjan pitkä aika muistaa jotain, mutta toivotaan, että jokainen sen jotenkin saisi muistinperukoille. Ja joo, tuo influenssarokote on kyllä sellainen, jota itsekkin jokaiselle matkailijalle suosittelen!

 5. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 6. I was very happy to seek out this net-site.I needed to thanks on your time for this glorious read!! I definitely enjoying every little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 7. There are actually a whole lot of particulars like that to take into consideration. That is a nice level to carry up. I provide the thoughts above as normal inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up where the most important factor might be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I’m certain that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls really feel the influence of just a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 8. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 9. Generally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 10. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal web-site.

 11. I will right away seize your rss as I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

 12. Hi there, I discovered your site by the use of Google at the same time as searching for a similar subject, your website got here up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 13. Hi my friend! I wish to say that this article is amazing, great written and come with almost all vital infos. I’d like to see extra posts like this.

 14. Hi there, I discovered your web site via Google at the same time as searching for a comparable matter, your site got here up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.